Broeikaseffect….even snel zoeken met CO2ogle

Als het goed is, zit u nu achter uw computer. Hoe lang is het geleden dat u twee keer heeft gegoogled? Ik wed niet langer dan een kwartier. Dat heeft dan net zoveel broeikasvervuiling opgeleverd als het zetten van een pot thee, die wellicht ook op uw bureau staat.

Tot die slotsom komt de Harvard-natuurkundige Alex Wissner-Gross vandaag. De pijnlijke constatering zingt al de hele dag rond op internet. Wie had gedacht de wereld rond te surfen zonder een spoortje milieuvervuiling, moet dat idee radicaal opzij zetten. Elke zoekopracht levert volgens Wissner-Gross zeven gram koolstofdioxide op. Het laten koken van theewater kost vijftien gram, meldt hij in The Times.

De CO2-uitstoot is volgens hem te wijten aan de enorme computercentra die Google gebruikt om al die zoekopdrachten te verwerken. Die datacentra slurpen energie. Ergo: Googlen is milieuvervuilend. Het bekijken van plaatjes en filmpjes is overigens nog erger. Dat levert per seconde 0,2 gram broeikasgassen op. En wie fanatiek gamet verbruikt met zijn virtuele wereld evenveel energie als een Braziliaan in het echte leven.

Volgens Google klopt er geen hout van die redenering. Het concern relativeert de schade en zegt dat een zoekopdracht zo snel wordt verwerkt – in enkele duizenden van seconden – dat die maar 0,2 gram CO2 oplevert. Google is er als de kippen bij om te reageren, want juist de zoekreus laat zich graag voorstaan op zijn groene, duurzame imago. Zo is Google ook mede-oprichter van ‘Climate Savers Computing Initiative’ dat het energieverbruik van computers in 2010 met de helft wil verminderen.

En op zijn duurzaamheidssite google.org schrijft Google: ,,Our approach has led to state-of-the-art efficiency; our efforts have cut our electricity consumption and significantly reduced both our operating costs and environmental footprint. As a result, we believe our data centers are the world’s most efficient.”  Google claimt het bewijs zelf te leveren. Wie dat wil lezen kan hier zijn hart ophalen met de Power Usage Effectiveness (PUE) metric.

Lees ook:CO2ogle is canard van The Times
Lees ook:Meeste blije vis in schap van EM-TÉ
Lees ook:ADV: Maak kans op € 20.000 voor jouw duurzame initiatief
Lees ook:Shell vindt schone energie veel te duur
Lees ook:Natuur en Milieu: kabinet haalt klimaatdoelen niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.