Obama jaagt Republikeinen op de kast

En of er een nieuwe wind waait door het Witte Huis. Obama heeft de Republikeinen weer op de kast gekregen door een pakket natuurmaatregelen te ondertekenen die in negen staten grote stukken land en rivieren tot beschermd gebied verklaart. De bodem zit daar vol delfstoffen, maar daar heeft de nieuwe president even geen boodschap aan.

Obama zei het zo: ,,We nemen met deze wetgeving onze wouden, rivieren, oceanen, nationale parken en onze wilde natuur serieus.” Meer dan 800.000 hectare grond is tot beschermd gebied bestempeld. Volgens natuurbeschermingsorganisaties is het de belangrijkste natuurmaatregel in decennia. Maar zo zwartwit is dat niet.

George Bush jr. mag dan een schoothondje van de oliesector zijn geweest, in zijn nadagen nam hij zich een verrassend groen besluit. Tot afgrijzen van vicepresident Cheney – en tot vreugde van vrouw Laura – verklaarde Bush een stuk Stille Oceaan tot maritiem reservaat dat zijn weerga niet kent. Een half miljoen vierkante kilometer werd in een klap beschermd gebied. Daar staat zelfs Obama’s besluit een beetje bij in de schaduw.

Lees ook:George Bush historische natuurbeschermer
Lees ook:Witte Huis zegt nu officieel: broeikaseffect, best belangrijk
Lees ook:Groene adviezen aan Obama
Lees ook:Recessie? Groene sector VS voorspelt walhalla
Lees ook:Energieminister Obama reikt China de hand, in zijn vorige baan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.