George Bush historische natuurbeschermer

Geloof het of niet: George Bush gaat de geschiedenisboeken in als natuurbeschermer. U roept natuurlijk: belachelijk! Toch is het zo. De man die er alles aan heeft gedaan om de Verenigde Staten het meest vervuilende land op aarde te laten blijven, heeft op de rand van zijn presidentschap drie gigantische zeereservaten in de Stille Oceaan in het leven geroepen.  De gebieden hebben gezamenlijk een oppervlakte van ruim een half miljoen vierkante kilometer, vergelijkbaar met Spanje of beter: de hele Noordzee. Grootschalige visserij en verstoring van de natuur is daar voortaan verboden.

Zeebiologen hadden geadviseerd twee miljoen vierkante kilometer te beschermen, maar dat maakt Bush’ besluit niet minder historisch. Zelfs Greenpeace, een gezworen van de president, kan het niet geloven. Het bericht op zijn Engelstalige website begint met: No, really: THANK YOU, George Bush.

In twee van de maritieme reservaten liggen de Line Eilanden, een afgelegen, onbewoonde koraalarchipel ten zuiden van Hawaiï. In het derde gebied ligt de Marianentrog, de diepste kloof ter wereld. Volgens Greenpeace stikt in de gebieden van bijzondere dieren, zoals haaien, zelfzame walvissen, vogels en koraalriffen bij de Samoa-eilanden. Het is maar een greep uit het zeeleven.

Ironisch genoeg lijkt het erop dat Bush niet zozeer is gedreven door liefde voor de natuur, maar door zijn vrouw. Echtgenote Laura heeft in het Witte Huis hard geijverd voor de zeereservaten, zo meldt de Washington Post. Tot woede overigens van vice-president Dick Cheney die grote economische schade voorziet voor de visserijsector en oliewinning. Maar ja, achter elke president staat een sterke vrouw, zeggen ze. En Laura heeft haar echtgenoot stevig bij de ballen.

Lees ook:Obama jaagt Republikeinen op de kast
Lees ook:Witte Huis zegt nu officieel: broeikaseffect, best belangrijk
Lees ook:Greenpeace legt elektronicareuzen langs groene meetlat
Lees ook:Eindelijk extra windmolens op de Noordzee
Lees ook:Amerikaans groen home improvement op internet

0 reacties op “George Bush historische natuurbeschermer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.