De opmars van de eerlijke bloem

Hoe zat het eigenlijk met die – bijna – eeuwige witte anjer in het knoopsgat van Prins Bernhard? Inderdaad, het kleedde de wijlen koninklijke schuinsmarcheerder keurig af. Maar wat ik bedoel is: waar kwam de bloem de laatste jaren eigenlijk vandaan? Nederland is immers alleen nog de bloemenveiling van de wereld. De teelt gebeurt tegenwoordig in Afrika en Latijns Amerika.

Lekker goedkoop, maar zoals bij zoveel producten heeft ook de bloemen-outsourcing zo zijn rafelige kantjes. Arbeiders die zwoegen voor een hongerloon, gevaarlijke werkomstandigheden, het milieu dat naar de knoppen wordt geholpen, u kent het wel. En dan is er ineens het bericht dat Albert Heijn overstapt op Fair Trade-bloemen met het Max-Havelaarkeurmerk. Te beginnen met de trosanjer uit Afrika.

De grootste grootgrutter is zelfs niet de enige. Ook boemengroothandel Jilderda en online-bloemist BrievenBusBloemen beginnen met de verkoop van duurzaam geteelde bloemen. Zij kiezen voor de Fair Trade-roos. In zijn persbericht schrijft Max Havelaar dat de opbrengst onder meer wordt gestoken in projecten voor Aids-weeskinderen, scholing voor jeugd en werknemers en het slaan van waterputten.

U denkt: hoe zit het dan met de milieubelasting? Daar heeft het Max Havelaarkeurmerk ecologische eisen voor opgesteld, met name op het gebied van bestrijdingsmiddelen en waterverbruik. Of die helpen bij het tegengaan van klimaatverandering is de vraag. Jammer, want weinig sectoren zijn zo energieverslindend zijn als de bloementeelt.

Een voorbeeld. In plaats van het bosje bloemen van laten we zeggen twintig anjers in uw vensterbank had u ook: achttien keer de was op veertig graden kunnen draaien. Of 24 dagen vier uur per dag tv kunnen kijken. Of twaalf dagen uw Amerikaanse tweedeurskoel- en vrieskast kunnen gebruiken.

Maar ach, bloemen houden van mensen, zegt een oeroud Hollands spreekwoord. En als u dan kiest voor een duurzame bos op tafel hoeft u niet per se naar Albert Heijn te gaan. U kunt ook terecht bij Fair Flowers Fair Plants en biologische bloemisten en tuincentra.

Lees ook:Claresse tegen het leegvissen van oceanen
Lees ook:Afrikaanse boomschorsbroeken gaan het helemaal maken
Lees ook:Guerilla-onderzoek doet intrede bij fijnstofproeven
Lees ook:Extreme hittegolf foltert Australië
Lees ook:Weg met biologisch, leve lekker organic voedsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.