Ziekmakend pleidooi voor grijs water

Uw gezinnetje verspilt jaarlijks – houdt u vast – 57.000 liter schoon drinkwater. Dat is net zoveel als een gemiddeld mens in tweeënhalf jaar nodig heeft om van te leven. Dat schrijven tenminste de opstellers van het boek ’Every drop counts’, dat vandaag is verschenen. De stukken zijn geschreven door onderzoekers, stedenbouwkundigen en architecten van de TU Delft.

Volgens de onderzoekers kan het Nederlandse drinkwaterverbruik makkelijk halveren. We spoelen immers duizenden liters kraakhelder water weg door de wc. Daarom lijken de opstellers het oude idee voor grijs water – iets viezer water voor bijvoorbeeld het spoelen van de wc of sproeien van de tuin - weer uit de prullenbak te vissen. Bijzondere opvatting, tenzij ze het niet zo nauw nemen met de volksgezondheid. Twee jaar geleden meldde Vewin, de club van drinkwaterbedrijven, namelijk nog dat zo’n beetje alle grijs-waterprojecten zijn mislukt. Mensen werden letterlijk ziek van het hergebruikte water. In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn werd het aparte grijs-watercircuit per ongeluk aangesloten op de kranen voor drinkwater.

Maar ook zonder zo’n blunder gaat het mis. Zo bleek dat huishoudwater uit de Lek zoveel virussen bevatte dat mensen alsnog ziek werden, ook al werd het water niet gebruikt om te drinken. Volgens experts is de milieuwinst bovendien zo laag dat de kosten niet opwegen tegen te baten.

Tot zover het failliete plan voor grijs water van de TU Delft. Gelukkig hebben de onderzoekers ook zinniger ideeën, vooral op het gebied van waterbesparing. Zo houden zij een warm pleidooi voor besparingstechnieken, zoals regenwateropslagtanks en waterbesparende kranen en toiletten.

Lees ook:Himalaya-rivieren in Azië drogen op
Lees ook:Waterbesparend handen wassen boven de stortbak
Lees ook:Klimaatsceptici houden eigen feestje in New York
Lees ook:‘Red het milieu, ga niet scheiden’
Lees ook:DSM leert micro-organismen bio-ethanoltruc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.