Europese heibel om energielabel voor uw wasmachine

Het energielabel voor witgoed- wasmachines, vaatwassers, koelskasten, wasdrogers – is natuurlijk al jaren een grote grap. Probeer maar eens op basis van het label de zuinigste wasmachine of vaatwasser te kopen. Onmogelijk, want de apparaten zijn de afgelopen jaren opgerukt naar het A-label. Of die nu driehonderd euro kost of een negenhonderd, volgens het energielabel verbruiken ze evenveel energie.

Natuurlijk is dat niet echt zo. Het energielabel is alleen stokoud. De normen voor elektriciteit en water zijn al vele jaren niet meer vernieuwd, terwijl de techniek niet stilstond. Het label is daardoor zo achterhaald dat zelfs de goedkoopste Chinese machines de groene, energiezuingie A dragen. De bandbreedte van elke categorie is ook veel te wijd. Een dure Miele, AEG of Bosch zit bijvoorbeeld helemaal tegen het plafond van A, terwijl de goedkope machines op de bodem zitten. Maar dat verschil in stroomverbruik kunnen wij niet zien.

Het energielabel heeft dus dringend een update nodig. Daar is iedereen het over eens. Consumentenclubs, omdat wij weer een eerlijke energiezuinige keuze moeten krijgen. De fabrikanten, omdat zij hun zuinigste apparaten beter willen kunnen aanprijzen. En de Europese Unie, omdat die nogal voor lul staat met al zijn klimaatambities, terwijl eenvoudig energielabel niet eens meer werkt.

En toch is in de Europese coulissen de pleuris losgebroken. Fabrikanten zijn als de dood dat door een strenger energielabel, dat bovendien straks om de zoveel jaar wordt ge-update, allerlei apparaten ineens van de aantrekkelijke A-klasse naar bijvoorbeeld de verspillende C-klasse tuimelen. Zij blijven daardoor met bergen voorraden zitten, want er is geen hond meer die een stroomslurpende koelkast koopt.

Daar hebben de Europese witgoedproducenten het volgende op gevonden: een nieuw label, gebaseerd op cijfers. Beyond A, noemen ze hun voorstel optimistisch. Hoe hoger het cijfer, des te zuiniger het apparaat. Wasmachines en koelkasten die nu het minste stroom verbruiken krijgen een donkergroene 7, in plaats van het A-label. Komen er nog zuiniger apparaten, dan komt er een nieuwe, nog donkerder groene klasse 8 bovenop. Zo hoeven de oude apparaten niet te zakken naar een lager nummer. Ze houden altijd hetzelfde cijfer

Nadeeltje: wij snappen straks niets meer van de cijferbrij. Want welk cijfer staat nu voor superzuinig? En de kleur groen is na een paar stappen omhoog op het label toch echt op. Welke kleur kiezen we dan om extra superzuinig aan te geven? Paars? Dat wordt dus een zootje. Toch houden de Europese fabrikanten vast aan hun idee, tot woede van de Europese consumentenorganisatie.

Intussen rollen de lidstaten ook met elkaar over straat. Italië, traditioneel beschermengel van de industrie, heeft al gedreigd het energielabel te boycotten, als het huidige A-G-label niet drastisch op de schop gaat ten gunste van het bedrijfsleven. Spanje en Portugal steunen dat. Aan de andere kant staan Nederland, Groot-Britannië en de Scandinavische landen die, in het belang van de consument, zich sterk maken voor de bestaande lay-out met letters. Maar dan wel met veel strengere energie-eisen, zodat wij weer een A-wasmachine kunnen kiezen die ook echt het zuinigst is. 

De oorlog om het energielabel wordt vervolgd. Vrijdag staat in Brussel een nieuw ambtelijk gevecht gepland tussen de lidstaten. Half maart wil de Europese Commissie een definitief voorstel hebben dat naar het Europees Parlement kan. Uiteindelijk moet in de zomer van 2010 de langverwachte update van het energielabel in de winkels op witgoedapparaten zijn geplakt. De vraag is: haalt Europa dat, of zitten wij nog veel langer opgescheept met een waardeloos energielabel?

Lees ook:Europa legt ei over nieuw uiterlijk energielabel
Lees ook:‘Mes in belasting voor betere woningisolatie’
Lees ook:Stand By voor de vrolijke Plug Out Boy
Lees ook:Groene schoenen te koop van Keds
Lees ook:Na klappertanden voor klimaat, straks in het donker zitten

Eén reactie op “Europese heibel om energielabel voor uw wasmachine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.