‘In Gaza dreigt na oorlog ook milieuramp’

De Gaza-oorlog heeft ook in milieu-opzichten onfrisse gevolgen. De riolering, die al nauwelijks functioneerde, is op veel plekken aan gort geschoten waardoor de smerigheid ongezuiverd in de Middellandse Zee dreigt te verdwijnen en drinkwaterbronnen kan verwoesten.

Verscheidene organisaties waarschuwen dat naast de menselijke ramp er ook een milieuramp kan ontstaan. In 2007 was er al een voorproefje van, schrijft het idealistische persbureau IPS. Een breuk in de leidingen veroorzaakte toe een vloedgolf van viezigheid die tientallen mensen het leven kostte. De overheid van Gaza moest rioolwater toen ongezuiverd op zee lozen om erger te voorkomen. 

Als de riolering nu niet snel wordt opgelapt, heeft de oorlog in de Gazastrook verstrekkender gevolgen dan Israël en Hamas voorzien, waarschuwen de internationale organisaties Friends of the Earth en IUCN. Het rioolwater stroomt nu al door de straten. Volgens de VN heeft ruim een half miljoen inwoners van Gaza gebrek aan schoon drinkwater.  Als opnieuw reservoirs overstromen of smerig rioolwater in de Middellandse Zee wordt geloosd, heeft dat voor zowel voor Israëli’s als de Palestijnen ’consequenties op lange termijn’, zegt Friends of the Earth tegen IPS. ,,Er kunnen ziekten uitbreken en belangrijke drinkwaterbronnen kunnen teloorgaan door de vervuiling.”

Lees ook:ADV: Maak kans op € 20.000 voor jouw duurzame initiatief
Lees ook:Point of no return broeikaseffect uitgelegd in tekenfilmpje
Lees ook:Groen Al Qaida-zomerkamp voor klimaatactivisten
Lees ook:Na klappertanden voor klimaat, straks in het donker zitten
Lees ook:Weg met biologisch, leve lekker organic voedsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.