ECN voospelt: over twintig jaar massaal in elektrische auto

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) laat zich van zijn optimistische kant zien. In een studie die gisteren werd uitgebracht staat dat we over twintig tot dertig jaar massaal elektrisch kunnen rijden. Of op waterstof, daar zijn ze niet helemaal uit. In ieder geval zijn auto’s met smerige uitlaten tegen die tijd vrijwel verdwenen. Ook hybride wagens voldoen dan niet meer.

Het is wat vroeg, maar mocht u nu al interesse – en het geld - hebben om zo’n zoemend autootje aan te schaffen, dan biedt Zerauto.nl een aardig overzicht van elektrische wagens. De blog schrijft dat dit jaar al verscheidene auto’s op de markt worden verwacht, zowel volledig elektrische modellen als auto’s met een kleine verbrandingsmotor die de accu oplaadt. De modellen die voor dit jaar, 2010 en 2011 staan gepland zijn opgesomd op de site, hoewel het vaak nog onzeker is wanneer ze in Nederlandse showrooms staan.

Of we over twintig al echt op grote schaal schoon elektrisch rijden valt nog te bezien. Voorwaarde is volgens ECN dat wind- en zonne-energie tegen die tijd grootschalig worden opgewekt, bijvoorbeeld door enorme windmolenparken op de Noordzee. Of we dat halen is nog onzeker. Een andere mogelijkheid om schoon te rijden is biobrandstof, mits opgewekt uit groen afval. De huidige biodiesels en bio-ethanol concurreren nog steeds met de voedselproductie en leiden tot vernietiging van oerwouden.

En wat betreft waterstof, de keuze of we daarop gaan rijden wordt volgens ECN pas rond 2015 gemaakt. Voor de aanpak van CO2-uitstoot maakt het weinig uit. Waterstof is, net als een batterij, een energiedrager en daarvoor geldt eigenlijk ook dat die zonder CO2-uitstoot moet worden opgeladen. ECN wil overigens meer samenwerking met andere Europese landen om het wegverkeer op te schonen.

Lees ook:Lichtstad geeft elektrische auto’s overzicht stopcontacten
Lees ook:Amsterdam over op elektrisch vervoer
Lees ook:Grote auto’s ook milieuvriendelijker
Lees ook:Utrecht blijft zitten in dieseldamp bussen
Lees ook:Op stroom door Amsterdamse grachten toeren

4 reacties op “ECN voospelt: over twintig jaar massaal in elektrische auto

 1. marc bolier

  De genoemde lijst op ZERAuto is een overzicht van auto’s die volgens de redactie (automotive professionals) in Nederland te koop zijn of zullen zijn. Daarnaast biedt de blog een catalogus met (bijna) alle hybride en elektrische modellen wereldwijd (meer dan 220)- het meest uitgebreide Nederlandse overzicht van dit moment.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob

  de link zerauto.nl werkt niet….

    /   Beantwoorden  / 
  1. Willem de Graaf

   Beste Rob,
   De link is gerepareerd. Excuus voor het ongemak.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.