Zo ziet klimaatverandering eruit in Australië

U wilt weten wat klimaatverandering betekent? Kijk naar deze video op de site van de Los Angeles Times over de veranderingen in het Murray-Darling Basin in zuidelijk Australië. Daar twijfelen ze niet meer aan het broeikaseffect. Het is er óf gortdroog, óf de boel overstroomt. In beide gevallen zijn ze niet blij. Ze hebben ook een waarschuwing voor ons: Australië zou wel eens de voorbode kunnen zijn voor de rest van de wereld.

Lees ook:Eeuwige kroonprins waarschuwt voor klimaatverandering
Lees ook:‘Bosbranden worden alleen nog maar erger in Australië’
Lees ook:Australië print zonnecellen als bankbiljetten
Lees ook:Extreme hittegolf foltert Australië
Lees ook:Nederland zorgeloos over klimaatverandering

5 reacties op “Zo ziet klimaatverandering eruit in Australië

  1. Herman Vruggink

    Droogte is van alle jaren, alle eeuwen, alle tijden. Droogte; allesvernietigende, aanhoudende en langdurige droogte. Droogte kan beschavingen op de rand van de afgrond brengen en zelfs ten onder doen gaan. Zo is de klassieke Maya-cultuur mede ten onder gegaan aan een langdurige periode van droogte. De Maya-cultuur ontwikkelde zich in de eerste eeuw na Christus in Centraal-Amerikaanse landen als Mexico, Honduras en Guatemala. De Maya’s leefden in een biotoop met hevige regenbuien in de zomer en droge periodes in de winter. Ze hadden een systeem ontwikkeld om water op te slaan tijdens de regen periodes. Het volk rekende hierop om de volgende droge periode te doorstaan. Dankzij deze ontwikkeling groeide de Maya-bevolking tussen 550 en 750 sterk. Maar rond de jaren 810, 860 en 910 hielden de droogte periodes meerdere jaren aan. Waardoor er onvoldoende water in voorraad was voor de volledige bevolking.

    Meer recent in de herinnering ligt de ergste droogte in de moderne Amerikaanse geschiedenis de Dust Bowl in de jaren ’30. In grote delen van het midwesten lag de regenval bijna 10 jaar ver beneden het gemiddelde. Tegen het midden van de jaren ’30 waren zo’n 20 miljoen hectaren ernstig aangetast door de droogte. De eens welvarende Great Plains werden een kale en winderige ‘dust bowl’, en de landbouw leed enorme verliezen. In 1940 kwam er eindelijk verlichting toen er in deze streek weer regen van betekenis viel.

    De alom bekende droogte gebieden als de Sahelzone, Noord China, Spanje en Australie om er maar eens een paar te noemen, duiken met een zekere regelmaat op in het nieuws als de bevolking gebukt gaat onder watertekort, droogte en hitte. Philip Freriks komt nooit met het bericht dat Spanje al weer een jaar lang geniet van regelmatige weldadige regenval.

    Goed nieuws is geen nieuws en dus zoeken we de extremen op en belichten we dat bij voorkeur zo negatief mogelijk. En tegenwoordig koppelen we er dan steen vast de klimaatsverandering aan vast. Op zich niets nieuws, immers: klimaatverandering is ook van alle eeuwen en alle tijden. Voor een groep mensen is het echter een heilig geloof geworden dat den mensch hier schuldig aan is en onze enige redding 80% CO2 reductie is. Het doet me soms een beetje denken aan de Rode Khmer, die de bevolking de stad uit jaagde om op het platte land te gaan werken. Miljoenen hebben dat niet overleefd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Danny

    @Herman of co2 wel of niet schuldig valt over te twisten maar je kan beter preventief bezig zijn. Het voordeel van in duurzame energie investeren is dat we ook minder afhankelijk worden. De uitstoot van uitlaatgassen ect beperken is ook nog eens goed voor ons welzijn!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Herman Vruggink

    @Danny: Ik ben er een groot voorstander van om spoedig andere energie bronnen te ontwikkelen gewoon omdat we op termijn door onze olie en gas voorraden heen gaan. Echter 80% CO2 reductie in relatief korte tijd betekent afscheid nemen van onze huidige welvaart. Dit resulteert in wereldwijde armoede en honger. Het medicijn is dan erger dan de kwaal.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Sietse de Haan

    Herman, wat een onzin 80% CO2 reductie en onze welvaart is naar de knoppen. We hebben juist nu behoefte aan flinke investeringen, en waarom dan niet in hernieuwbare energie? Juist in landen met veel woestijn zijn concentrating solarpower centrales een uitkomst, ze leveren niet alleen goedkope hernieuwbare energie maar ook nog schoon water.
    groet Sietse (secretaris vereniging voor Zonnekrachtcentrales)

      /   Beantwoorden  / 
  5. Herman Vruggink

    @Sietse: Investeringen in nieuwe energiebronnen zijn inderdaad broodnodig en het tempo ligt laag.
    Nodig ook omdat we op termijn door onze huidige olie en gas voorraden heen gaan. Echter als 80% het heilig doel is dan zijn de middelen op een gegeven moment alleen nog maar een verbod op vliegen,auto rijden en andere minder aantrekkelijke maatregelen. Het staat gelijk aan afscheid nemen van onze welvaart. Het medicijn is dan schadelijker dan de kwaal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.