2009 ook in Nederland jaar van de egel

Even een update over egels. Ik schreef dat ze in Antwerpen tenminste nog oog hebben voor het leed van onze kleine stekelige vrienden, daarmee implicerend dat hij in Nederland aan zijn lot wordt overgelaten. Maar niets is minder waar.

Behalve in de Scheldestad is de egel ook in Nederland tot dier van het jaar uitgeroepen. Onze eigen Zoogdiervereniging heeft 2009 namelijk uitgeroepen tot het jaar van de egel. De club maakt zich grote zorgen om de kleine scharrelaar die zo vaak als roadpizza eindigt. Nederlanders worden daarom opgeroepen mee te doen aan de grootste egeltelling ooit. Iedereen kan een gespotte egel bij het meldpunt op de site weergeven. Het onderzoek moet uitwijzen of de egel in Nederland er wellicht al zo slecht aan toe is dat het beetje op de rode lijst van bedreigde diersoorten thuis hoort.

De site www.jaarvandeegel.nl vertelt er alles over. Zo kunt u niet alleen egels melden op internet, maar ook deelnemen aan het E-team dat elke dag op een vast traject egels gaat tellen. Een soortgelijk onderzoek leverde volgens de Zoodiervereniging in de jaren negentig de wetenschap op dat jaarlijks ongeveer honderdduizend egels worden platgereden door het verkeer. Dat is één egel per kilometer.

Ook staan er tips voor een egelvriendelijke tuin en natuurlijk weetjes over het diertje. Hoogepunt van het jaar valt op 18, 19 en 20 september als er – jawel – het weekend van het egel wordt gehouden. O ja, mocht u meedoen aan de egeltelling, spaart u zichzeld dan tot eind februari de moeite. De beestjes liggen tot die tijd in een heel vaste winterslaap.

Lees ook:Egel diersoort van het jaar in Antwerpen
Lees ook:Eeuwige kroonprins waarschuwt voor klimaatverandering
Lees ook:Superheld voor het milieu afgestoft: Captain Planet
Lees ook:CO2-vakantievoetafdruk in kaart gebracht
Lees ook:Cramer overwinnaar van crisispakket

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.