Energieminister Obama reikt China de hand, in zijn vorige baan

Het lijkt erop dat de Verenigde Staten hun klimaatkoers onder Obama eindelijk echt veranderen. Na acht jaar hardnekkig verzet tegen het maken van internationale afspraken tegen CO2-uitstoot roept de nieuwe minister van energie, Nobelprijswinnaar Steven Chu, nu dat Amerika en China de handen ineen moeten slaan om klimaatverandering binnen de perken te houden. 

Tenminste, hij deed dat in een rapport waar hij als auteur aan meewerkte in zijn vorige baan als onderzoeker. Persbureau Reuters schrijft uit het rapport: ,,Als deze twee landen hun langdurige meningsverschil over klimaatverandering niet kunnen overbruggen, zal er letterlijk geen oplossing komen. Het staat vast dat onze planeet het ‘point of no return’ nadert wat betreft de opwarmnig van de aarde.”

Idealistische inborst dus, die Chu. Nu maar afwachten of hij er als minister van energie dezelfde mening op mag nahouden. De VS balanceren op de rand van een diepe economische depressie en China is de grote concurrent. Bij zijn aanstelling vorige maand zei Chu nog wel dat hij de handel in CO2-rechten wil invoeren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Als er niets gebeurt, krijgen we te maken met ’dramatische, onherstelbare klimaatverandering waar onze kinderen en kleinkinderen mee te maken krijgen’, aldus Chu.

Eind dit jaar is de allesbepalende klimaattop van de Verenigde Naties in Kopenhagen. Daar moeten 190 landen keiharde, vergaande afspraken maken over het terugdringen van broeikasgassen die we dagelijks in de atmosfeer spugen. Chu was lid van de Copenhagen Climate Council, een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven en wetenschapp, om van de klimaattop een succes te maken.

Voorwaarde voor een goed resultaat is dat China en de Verenigde Staten, de twee grootste vervuilers ter wereld, elkaar niet meer een verlammende wurggreep houden. Onder Bush weigerden de VS klimaatmaatregelen te nemen, als China niet hetzelfde doet. China weigerde eveneens te bewegen, omdat het land per hoofd van de bevolking veel minder vervuilt dan de VS. Bovendien heeft het niets bijgedragen aan het huidige broeikaseffect. 

Lees ook: Leve de recessie, CO2-uitsoot daalt eindelijk

Lees ook:‘Biobrandstoffen hebben de toekomst’, zegt platform
Lees ook:Obama: zijn zeven groenste plannen
Lees ook:Europese Commissie zegt: állemaal meedoen!
Lees ook:Witte Huis zegt nu officieel: broeikaseffect, best belangrijk
Lees ook:Belle de bij zoemt op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.