Barendrecht wil geen CO2-opslag onder de achtertuin

Barendrecht dendert vanaf vandaag linea recta de Dikke van Dale binnen. Het college van B&W introduceert de term: NUMBY, analoog aan Not Ín My Backyard (NIMBY), maar aangepast aan de Barendrechtse frustratie. Onder de rook van de Botlek zijn ze namelijk als de dood dat het experiment om CO2 in een leeg aardgasveld onder een woonwijk te pompen helemaal mis gaat. Daarom zegt het college na bewonersprotesten: Not Under My Backyard!

In het persbericht benadrukt de gemeente géén NUMBY-syndroom te hebben, maar erg geloofwaardig is dat niet. Waarom, zo vragen B&W zich af, willen Shell en minister Jacqueline Cramer de proef uitgerekend uitvoeren in dichtbevolkt gebied? Dat kan beter op een plek waar de Barendrechters er geen last van hebben.

Op Radio1 benadrukte wethouder Simon Zuurbier vanochtend nog eens dat de CO2-opslag een experiment is waarvan de uitkomst niet honderd procent is te voorspellen. Barendrecht huivert bij de gedachte dat de gassen ontsnappen en er net zo’n ramp gebeurt als bij het Nyosmeer in Kameroen. Daar stierven in 1986 – Wiki in het Afrikaans - in een straal van twintig kilometer meer dan 1700 mensen doordat natuurlijk opgeslagen CO2 plotseling ontsnapte. 

Overigens is CO2-opslag niet helemaal nieuw in de wereld. De Noren zijn er in het Steipner-gasveld al  jaren mee bezig. Net als de Canadezen trouwens waar methaan van een Amerikaanse fabriek in het lege Wayburn-olieveld wordt gepompt. Ook gaat de vergelijking met het Nyosmeer niet op, omdat de Hollandse bodemgesteldheid niet te vergelijken is met Kameroen, waar zich destijds vermoedelijk een aardverschuiving heeft voorgedaan zodat de ondergrondse CO2-bel massaal kon vrijkomen.

Lees ook:M-woord is gevallen over CO2-opslag onder Barendrecht
Lees ook:Nieuwe website CO2-opslag gortdroog
Lees ook:Verzekeringen zien brood in klimaatverandering
Lees ook:Wetenschapsblad pompt emoties CO2-opslag verder op
Lees ook:Satirische commercial over ‘schone kolentechniek’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.