Wetenschapsblad pompt emoties CO2-opslag verder op

Het populair-wetenschappelijke blad NWT pompt de emoties rond de geplande CO2-opslag in Barendrecht in zijn laatste uitgave flink op. Het blikt alvast vooruit op de ramp die ontstaat als een wolk broeikasgassen onder de nieuwbouwwijk Carnisselande ontsnapt. De cover zou niet misstaan als een affiche voor een kaskraker uit Hollywood. ‘Carbon Capture in Barendrecht, the last days of humanity’, ofzoiets. 

Shell is woedend. Volgens het concern dat toch al kampt met een rampzalig milieu-imago gooit NWT onnodig olie op het vuur. ,,Zó suggestief”, klaagt een woordvoerder in het AD. De milieu effectrapportage geeft juist aan dat CO2-opslag onder Barendrecht volkomen veilig is, stelt Shell. NWT heeft daar zo zijn twijfels over. In de milieustudie zou geen rekening zijn gehouden met lekkages en de gevolgen van windstil weer als een wolk CO2 ontsnapt.

Shell bestrijdt die ‘suggestieve berichtgeving’ uiteraard. De woordvoerder: ,,Dit computermodel is door de overheid uitgekozen als het model dat dient te worden gebruikt voor dit soort berekeningen. Die journalist heeft zelf wat dingen bedacht die zouden kunnen gebeuren, maar dat zijn ongefundeerde veronderstellingen. Kritisch zijn is niet erg, maar dan wel op een reële manier.”

Milieuminister Cramer neemt in juni een definitief besluit over de proef met CO2-opslag onder de Barendrechtse nieuwbouwwijk Carnisselande. Zij heeft al dertig miljoen euro uitgetrokken voor het ‘demonstratieproject’, zoals het officieel heet. Cramer heeft de Tweede Kamer beloofd rekening te houden met de emoties van bewoners. Dat betekent zeker niet dat de proef er niet komt. Om de protesten weg te masseren heeft het ministerie van VROM pas geleden een informatiepunt over de CO2-opslag voor bewoners geopend.

Lees ook:M-woord is gevallen over CO2-opslag onder Barendrecht
Lees ook:Barendrecht wil geen CO2-opslag onder de achtertuin
Lees ook:Nieuwe website CO2-opslag gortdroog
Lees ook:Slechts aardgasvelden vol CO2 gaan boven Groningen
Lees ook:Satirische commercial over ‘schone kolentechniek’

2 reacties op “Wetenschapsblad pompt emoties CO2-opslag verder op

  1. Henk Veenstra

    Nou, in Mönchengladbach weten ze nu hoe levensgevaarlijk een CO2-lek is.

    Eigenaardig hoe hier in Nederland berichtgeving over twee bijna-rampen met CO2 verdonkeremaand worden.

    Meer publieksvriendelijke info over CCS is te vinden op het web-log OVERDRACHTELIJK.

    Dus, mevrouw Cramer…CO2 is niet gevaarlijk?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.