Olie en boer Rudo hebben honger

Op YouTube stuitte ik op dit tekenfilmpje over biobrandstof. Wie het heeft gemaakt kan ik niet achterhalen en de boodschap is inmiddels wat achterhaald, maar het is geinig gemaakt. Alleen, wat de maker met zijn oproep van ons wil blijft onduidelijk. Hij roept ons op iets te doen tegen grootschalig gebruik van biobrandstof dat wordt gemaakt van voedsel uit ontwikkelingslanden. Leuk advies, maar hoe moeten wíj daar iets tegen ondernemen?

Zoals net gezegd, de oproep is wat gedateerd. Voedselrellen in Afrika en Latijns-Amerika en onderzoeken die uitwijzen dat biobrandstof soms helemaal niet beter is dan olie, hebben voor een flinke kater gezorgd. Onze milieuminister Jacqueline Cramer heeft het percentage maïs, suikerriet en palmolie dat dit jaar in onze benzine verplicht is daarom al verminderd van 4,5 naar 3,75 procent. Het percentage voor 2010 is verlaagd van 5,75 naar 4 procent.

Verder heeft de Europese Unie vorige maand eisen voor duurzame biobrandstof vastgesteld. Zo moet het verstoken van de groene brandstof daadwerkelijk veel minder broeikasgassen opleveren, mag de teelt ervan niet ten koste gaan van natuurgebied en wordt het effect op de wereldwijde voedselprijzen in de gaten gehouden.

Het blijven echter lapmiddelen. Biobrandstof helpt pas als het grootschalig kan worden gewonnen uit bijvoorbeeld ons gft- en landbouwafval, waardoor we niemand het voedsel uit de mond stoten. En voordat die techniek gereed is, zijn we alweer enkele jaren verder.

Lees ook:België: ecotaks op benzine zonder biobrandstof
Lees ook:DSM leert micro-organismen bio-ethanoltruc
Lees ook:Motorola introduceert eerste milieumobieltje
Lees ook:CO2-vakantievoetafdruk in kaart gebracht
Lees ook:H&M gaat ecologisch met de voorjaarscollectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.