Europees Convenant of Mayors voor duurzame steden

De climatebattle of the city’s is begonnen. Meer dan 350 burgemeesters van Europese steden hebben beloofd hun CO2-uistoot in 2020 met meer dan twintig procent te verminderen. Bij het Convenant of Mayors dat vandaag in Brussel werd gesloten, hebben tien Nederlandse steden zich aangesloten: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Haarlem, Den Bosch, Delft, Heerlen, Helmond en Tilburg.

Amsterdam wil veertig procent CO2-zuiniger zijn in 2020. De hoofdstad is dat naar eigen zeggen aan zijn stad verplicht, aangezien het is genomineerd voor de European Green Capital Award. De stad wil meer duurzame straatverlichting, elektrisch vervoer en energiezuinige kantoren. Aartsrivaal Rotterdam wil daar niet voor onderdoen en heeft al eerder in het Rotterdam Climate Initiative beloofd in 2025 zijn CO2-uitstoot met de hèlft te verminderen. Grote troef is ondergrondse CO2-opslag in lege aardgasvelden in de Noordzee.

Dan Den Haag. De stad stelt een beetje teleur. In 2020 wil het tenminste twintig procent minder broeikasgassen uitstoten. Het is een eerste stap, zegt de gemeente in een persbericht, om over veertig jaar klimaatneutraal te zijn. Daarvoor investeert het in windmolens op zee en laat het achthonderd huizen verwarmen met zeewater en vierduizend huizen met aardwarmte.

Door naar Utrecht, die iets ambitieuzer is. In 2030 wil het klimaatneutraal zijn, waarbij wijken zelf energie moeten opwekken door bijvoorbeeld lokale biomassacentrales en zonnepanelen. Hup, naar het zuiden: Den Bosch. Dat wil in 2050 klimaatneutraal draaien. In 2035 moeten alle verlichting en de verwarming in gebouwen duurzaam worden opgewerkt. De vuilnismannen nemen het voortouw – filmpje! Buurgemeente Eindhoven: klimaatneutraal tussen 2035 en 2045. Het gefooft helemaal in het klimaatstraatfeest. Hierrr de Eindhovense toptien.

Haarlem dan, wil in 2030 CO2-neutraal leven. Tilburg doet het rustiger aan en mikt op 2045. Toch is de stad gekozen als hotspot voor allerlei landelijke projecten. Heerlen doet ook mee. Hoeveel de stad in 2020 wil ’besparen’ op CO2 wordt niet direct duidelijk. In 2012 mikt het op zes procent minder uitstoot, onder meer door het bekende mijnwaterproject waarmee woningen worden verwarmd. Tot slot Delft en Helmond. Zij maken goede sier met het Convenant of Mayors, maar op de lokale website is het vruchteloos zoeken naar informatie. Aandachtspuntje dus.     

De steden bevinden zich in goed gezeldschap. Ook Londen, Parijs en Berlijn doen mee. In totaal hebben steden uit 23 Europese landen zich aangesloten, waar in totaal tachtig miljoen mensen wonen. Ook steden buiten de EU hebben het pact ondertekend, zoals Lviv in Oekraïne, Lausanne in Zwitserland en Banja Luka in Bosnië en Herzegovina. New York heeft steunt het plan moreel, wat dat ook mag betekenen. Volgens de Europese Commissie moet het convenant acht miljard euro aan energiebesparing opleveren.

Lees ook:Opmars groene daken in steden
Lees ook:Ali bouwt eerste duurzame stad in de woestijn
Lees ook:Lichtstad geeft elektrische auto’s overzicht stopcontacten
Lees ook:Extreme hittegolf foltert Australië
Lees ook:Schonere bedrijfsautootjes, nog héél even wachten

Eén reactie op “Europees Convenant of Mayors voor duurzame steden

  1. Henk Daalder Windparken Wiki

    Die lokale biomassa centrales, dat worden de grote vervuilers die veel lokale fijnstof doden op hun geweten gaan krijgen.
    Biomassa moet niet verbrand worden, maar vergist oid, zodat het in gas wordt omgezet, dat kan schoon verbrand worden.
    Nu heeft elke straat zijn houtkachel idioot, die zijn strat vergifitgd met zijn schadelijke, halfverbrande paks en andere kankerverwekkende rook en fijn stof. En het rendement van dat “klimaatneutrale” houtverbranden, is vaak minder dan 10%, terwijl de CV ketel 107% kan halen.

    Een stad of wijk wort echt klimaatneutraal met een aandeel in een windpark in de buurt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.