Oud en nieuw nieuws voor blauwe energie op de Afsluitdijk

De Afsluitdijk en hoe oud nieuws, nieuw nieuws wordt. Spits! presenteerde vandaag het ‘nieuws’ dat wetenschappers vergevorderde plannen hebben om energie op te wekken bij de Afsluitdijk door zoet water te mengen met zout water. Zo’n zoet/zoutwater energiecentrale produceert 300 megawatt stroom wat genoeg is voor 35.000 huishoudens.

Het nieuwtje wist zich vandaag ook een weg te banen naar Engelstalige media. Maar kenden we dit niet al lang? Daar lijkt het wel op. Er wordt al jaren gepraat over een energiecentrale op de Afsluitdijk waarbij stroom wordt opgewekt door zoet en zout water te mengen. Het heet Blauwe Energie en drie jaar geleden waren Eneco en Rijkswaterstaat er al mee bezig.

Het oude nieuws maakt de techniek natuurlijk niet minder interessant. De wetenschappers uit Wageningen weten te vertellen dat de energie opwekken met een zoet/zoutwatercentrale een stuk efficiënter is dan een vervuilende kolencentrale. Een kolencentrale zet vijftig procent om in energie, bij blauwe energie is de efficiëntie tachtig procent. Geen plek is beter geschikt voor blauwe energie dan de Afsluitdijk die om allerlei ecologische redenen brak water spuit op de Waddenzee.

De Afsluitdijk is een kwart eeuw oud en daarom toe aan een opknapbeurt. Dat moet de komende jaren gaan gebeuren. Behalve de blauwe energiecentrale zijn er ook plannen voor een zonne-energiepark, windmolens, een valmeer voor energie-opslag en een busbaan voor de superbus – onder meer wat ideetjes van Wubbo Ockels.

Lees ook:Provincies hebben ineens groen bestaansrecht
Lees ook:Stormloop op subsidie voor groene stroom en biomassa
Lees ook:Natuur en Milieu: kabinet haalt klimaatdoelen niet
Lees ook:Oude wijn in nieuwe zak: Nederland faalt in duurzame energie
Lees ook:Nieuwe website CO2-opslag gortdroog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.