Oude wijn in nieuwe zak: Nederland faalt in duurzame energie

Weer een onderzoekje over de stand van zaken van duurzame energie in Nederland. We lopen achter in Europa, concluderen de peperdure consultants van Price Waterhouse Coopers. Maar eigenlijk wisten we dat al lang. 

Volgens PWC behoren wij tot ‘de vijf minst presterende landen’ wat betreft groene energie. Van onze energievoorziening wordt drie procent duurzaam opgewekt. Een weinig verrassende conclusie die met een paar muisklikken zo is terug te vinden in het jaarlijkse Milieu en Natuur Compendium. De meest recente cijfers daarin dateren van 2007 – wetenschappers zijn de snelsten niet – maar zoveel is vorig jaar niet veranderd.

Een aardiger beeld geeft PWC van de Europese doelstelling om in 2020 20 procent duurzame energie op te wekken. Dat betekent dat de komende tien jaar meer dan een miljoen windturbines moeten worden geplant in Europa of een oppervlakte aan zonnepanelen dat twee keer België beslaat.

Volgens Maria van der Hoeven van Economische Zaken loopt Nederland zo achter, omdat wij geen stroom door waterkracht opwekken. Bovendien is er laat ingezet op zonne- en windenergie. Dat is overigens het understatement van het jaar, want Nederland heeft zijn voorsprong op windenergie door falend overheidsbeleid volledig uit handen gegeven aan Denemarken en Duitsland.

Toch lijkt in het nieuwe crisispakket voorzichtig een kentering zichtbaar. Er komt deze kabinetsperiode toestemming voor de bouwe van nog eens 500 megawatt windenergie op zee, bovenop de al geplande 450 megawatt. En we krijgen een stimuleringsregeling voor duurzame energie naar Duits model. Dat betekent een opslag op onze elektriciteitsprijs – vermoedelijk van zo’n dertig euro per jaar – om het opwekken van groene stroom te bevorderen. Met zo’n regeling is de groene industrie in Duitsland ook groot geworden. Investeerders krijgen door die opslag hun subsidies voor jaren gegarandeerd, zodat ze wind- en zonne-energie tegen marktprijs kunnen verkopen.

Nederland heeft nu nog steeds een zwalkend beleid waarbij de hoogte van de subsidiepot jaarlijks wordt vastgesteld. Daardoor kunnen bedrijven geen lange-termijnplanning voor de bouw van windenergieparken maken. Het gevolg: Nederland doet het in Europa dus bedroevend slecht als het gaat om opwekken van duurzame energie, zoals PWC weer eens aanstipt.

Lees ook:‘Californië groenste grote economie ter wereld’
Lees ook:Spanje aan kop met opwekken windenergie
Lees ook:Recessie? Groene sector VS voorspelt walhalla
Lees ook:Oud en nieuw nieuws voor blauwe energie op de Afsluitdijk
Lees ook:Natuur en Milieu: kabinet haalt klimaatdoelen niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.