De Teletoeter op de groene toer

Dat was schrikken toen ik de Telegraaf vanochtend bij de sigarenboer zag. De wakkerste krant van Nederland kopte in chocoladeletters: ‘ Windmolens tegen olie en gas’. Even dacht ik: ‘Er staat natuurlijk gewoon: Boortorens vóór olie en gas’. Maar nee, de Telegraaf had het Masterplan Zeekracht van de Stichting Natuur en Milieu voor windmolens op de Noordzee daadwerkelijk tot opening gebombardeerd.

Interessante keuze, want juist de Teletoeter voerde afgelopen zomer nog lekker oudewets actie tegen milieu-activist en (gewelddadig?) en voormalig kraker en Groen-Linkskamerlid Wijnand Duyvendak. Nog pikanter wordt het als je bedenkt dat uitgerekend hij al jaren de levenspartner is van……de directeur van de stichting Natuur en Milieu, Mirjam de Rijk.

Duyvenak trad deze zomer af toen een oud-ambtenaar van Economische Zaken in NRC Handelsblad bekend maakte dat linkse activisten hem destijds thuis hadden bedreigd, omdat hij meewerkte aan geheime plannen voor kerncentrales. Iedereen kon zijn adres moeiteloos vinden, want linkse Wijnand had alle persoonlijke gegevens gepubliceerd in het krakersblad BLuf! met de oproep de man eens flinks dwars te zetten. Voor de Telegraaf was dat dé ideale aanleiding voor een campagne tegen Duyvendak, exponent van het door hen zo verfoeide links.

Hoe dan ook, Duyvendak zit nu werkloos thuis, terwijl zijn vrouw furore maakt op de voorpagina van de krant die niets liever wilde dan hem wippen als Kamerlid. Medelijden is niet nodig. Wijnand geniet van een riante wachtgeldregeling. Trouwens, hij is de laaste tijd best druk. Wikipedia meldt dat hij ‘ nog lid is van het bestuur van het “Gilde van woon- en werkgebouwen langs het IJ” en penningmeester Schoolcommissie Stichting Barbaraschool te Amsterdam. Ook zit hij in het Comité van Aanbeveling van het Nederlands Sociaal Forum.’

O ja, en hij zal vast nog praatjes houden over zijn boek Klimaatactivist in de politiek. Daarin biechtte hij op in jaren tachtig bij Economische Zaken te hebben ingebroken om de bouwplannen voor kerncentrales te stelen en openbaar te maken. Zou hij tijdens die inbraak ook al hebben gedroomd van een Noordzee vol windmolens, net als zijn lief?

Lees ook:Eindelijk extra windmolens op de Noordzee
Lees ook:Belle de bij zoemt op Twitter
Lees ook:Tweede kerncentrale lijkt stapje dichterbij
Lees ook:Atoomstroom populair bij hoog opgeleide man
Lees ook:Samsom: ‘Meer subsidie voor zonnepanelen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.