Samsom: ‘Meer subsidie voor zonnepanelen’

Klimaatpaus van de PvdA, Diederik Samsom, laat van zich horen. In het radioprogramma Vroege Vogels zei hij vanochtend ervoor te gaan pleiten de subsidie op zonnepanelen te verdubbelen. De 88 miljoen euro die het kabinet nu apart heeft gezet, wil hij verhogen met nog eens 72 miljoen euro. Voor bedrijven en voor ons, particulieren. Het extra geld is niet overbodig, want het aantal subsidieaanvragen voor zonne-energie is veel groter dan het beschikbare geld. 

Lovenswaardig initiatief dus van Samsom. Het geld denkt hij te kunnen halen uit vertraagde plannen voor meer windmolens op land. In 2011 staan er namelijk een stuk minder windparken dan aanvankelijk de bedoeling was. Kennelijk sorteren de vliegende W-teams van Cramer nog geen effect in het wegmasseren van protesten tegen windmolens. Het verzet van omwonenden en gemeenten - Urk bijvoorbeeld - op land is nu eenmaal hardnekkig.

Of Samsons opzet lukt, is overigens maar de vraag. Hij moet aankloppen bij minister voor Economische Zaken Maria van der Hoeven. Zij praat liever over meer kernenergie dan over meer zonnestroom. Bovendien, Samsom mag dan goed kunnen debatteren, hij krijgt zijn plannen lang niet altijd doorgedrukt. Zijn oproep aan het kabinet om garant te staan voor groene energiebedrijven, was ook aan dovemansoren gericht.

Lees ook:Goedkoop lenen voor isolatie woningen
Lees ook:W-teams voor veel meer windmolens op land
Lees ook:Kabinet strooit met geld voor proeven duurzame energie
Lees ook:Stormloop op subsidie voor groene stroom en biomassa
Lees ook:Oude, vieze barrels duizend euro waard op de sloop

Eén reactie op “Samsom: ‘Meer subsidie voor zonnepanelen’

  1. Igor Hermans

    Het is jammer dat geld voor windmolens op land geen bestemming krijgt. Zonne-energie is nodig maar vereist veel meer subsidie dan wind. Het is me al lang duidelijk dat Diederik Samson in de huidige politiek te weinig kan.
    Wat we in Nederland nodig hebben is een echte milieupartij. Een partij die zich meer kan richten op duurzaamheid en beseft dat groen niet links hoeft te zijn. Groen en links staan elkaar – mijn inziens – vaak in de weg.
    Voor een duurzame samenleving moet gewerkt worden aan verdere economische groei, een groei waarin vervuiling wordt belast en het ecologisch verantwoorde bedrijfsleven wordt gestimuleerd!
    De toenemende bevolkingsdruk vormt zowel mondiaal als in Nederland een belemmerende factor voor het bereiken van milieudoelstellingen.
    Niet pleiten voor toelating van economische asielzoekers (links) maar samenwerken met het bedrijfsleven is wat Nederland nodig heeft!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.