Cramer gooit reddingsboei naar groene bedrijven

Milieuminister Jacqueline Cramer neemt vandaag in Trouw alvast een voorschot op het pakket crisismaatregelen dat het kabinet binnenkort presenteert. Helemaal in de lijn met de recente oproep van PvdA-klimaatboy Diederik Samsom kondigt zij garantiestellingen aan voor groene, innovatieve bedrijven. Die moeten banken weer het vertrouwen geven kredieten te verstrekken aan de groene sector die zo zwaar onder de kredietcrisis lijdt.

Opvallend genoeg schrijft Cramer dat zij geen bureaucratisch subsidie-apparaat wil optuigen. Miljardensteun aan verouderde industrieën is sowieso uit den boze. Dat betekent volgens haar wegglijden in de tijd en duurzame economische kansen missen. Daarbij trekt zij de vergelijking met de textielindustrie na de oorlog die zijn bestaansrecht in Nederland had verloren. Die kreeg destijds geen overheidsgeld.

Volgens de minister spiegelt het kabinet zich aan die periode van wederopbouw. Cramer: ,,Zij (red. het kabinet) besloot de verouderde textielindustrie niet met honderden miljoenen overheidsgeld te hulp te schieten. De bakens konden beter verzet worden naar andere sectoren. Zulke keuzes zijn nu weer noodzakelijk. Bedrijven die werken aan innovatie, nieuwe technologieën en energiebesparing hebben de toekomst. Wie nu achterblijft betaalt de rekening als het straks weer beter gaat.”

In het stuk waarschuwt Cramer er ook voor niet achterover te leunen nu de klimaatdoelen door de kredietcrisis ineens binnen handbereik komen. De consumptie stort immers in elkaar, waardoor we minder goederen over de wereld slepen, er minder wordt geproduceerd en dus minder CO2-uistoot is. Geen betere zegen voor het klimaat dan de kredietcrisis. Toch betekent niets doen aan het opschonen van de economie dat problemen naar de toekomst worden geschoven, schrijft Cramer. Als de economie weer aantrekt pompen we immers vele malen meer broeikasgassen in de astmosfeer.

Lees ook:Cramer overwinnaar van crisispakket
Lees ook:Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht
Lees ook:ASN Bank is beste verliezer
Lees ook:Stormloop op subsidie voor groene stroom en biomassa
Lees ook:Kredietcrisis? In groene economie liggen banen voor het oprapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.