Leve de recessie, klimaatdoelen komen in zicht

Het is al eerder geschreven op deze plek: leve de recessie. Minister Jacqueline Cramer van Milieu vindt dat nu ook officieel. In een brief van haar die de Volkskrant uit een la in de Tweede Kamer heeft gejat gekregen, staat dat de korte-termijnklimaatdoelen door de recessie vermoedelijk worden gehaald.

Het is allemaal nog niet zeker, maar het ziet er allemaal rooskleurig uit voor de Nederlandse Kyoto-doelen: zes procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2012, ten opzichte van 1990. Volgens Cramer worden ook vergunningen voor windturbines ook sneller afgegeven. Zouden de vliegende W-teams dan toch effect hebben? Laten ze het in Urk maar niet horen.

Cynisch is de conclusie natuurlijk wel. Want over de periode na 2011 durft Cramer geen uitspraak te doen. Als de economie weer aantrekt, pompt de wereld weer vrolijk massa’s extra CO2 hogere sferen in. Of de klimaatdoelen voor 2020 – 30 procent minder broeikasgassen - is dus nog maar zeer de vraag. De gevolgen hebben we laatste kunnen lezen in de Staat van het Klimaat

Overigens heeft de recessie ook zo zijn nadelen voor het Nederlandse klimaatbeleid. Doordat de bouw is ingestort, dreigt het streven om energiebesparing flink aan te zwengelen te sneuvelen. Het kabinet wil jaarlijks 2 procent minder energieverbruik. Kennelijk zijn Cramers met veel poeha aangekondigde anti-recessiemaatregelen op het gebied van isolatie vooralsnog onvoldoende om dat te bereiken. Het is de bedoeling om aan het einde van deze kabinetsperiode 100.000 woningen te isoleren, maar op dit moment zijn nog maar 9000 woningen onder handen genomen, nog geen 10 procent dus.

Lees ook:Leve de recessie, eindelijk daalt broeikasvervuiling
Lees ook:CO2-uitstoot in Guinness Book of Records
Lees ook:Cramer gooit reddingsboei naar groene bedrijven
Lees ook:Klappertandend vrijdag wametruiendag doorkomen
Lees ook:Eindelijk extra windmolens op de Noordzee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.