Marijke tegen de PC Hooft-traktor

En weer komt Amsterdam met een groen plannetje. En weer heeft wethouder Marijke Vos het gemunt op de auto’s. Na het voornemen om oude, vervuilende benzineauto’s uit het centrum te weren – dat overigens met een jaar is uitgesteld – heeft zij nu haar pijlen gericht op de parkeerplekken. Het idee is weinig verrassend: vieze auto’s moeten meer betalen voor een parkeervergunning dan zuinige wagens.

Voorlopig is het alleen een een proef in De Baarsjes en het Westerpark die 1 april begint en een half jaar duurt. Vos heeft vijftien autotypes bestempeld milieuvriendelijk. Zo betalen hybride wagens straks een schijntje voor hun parkeervergunning. Eigenaren van horkerige PC Hoofttraktoren en SUV’s die sowieso al twee parkeerplekken bezet houden, hebben dit keer vette pech. Zij moeten extra dokken. Er is één troost voor ze. De Amsterdamse bevolking mag nog haar menig geven over de groene parkeervergunning. Waarschijnlijk verandert het niets aan de uitkomst, maar een kniesoor die daar over zeurt. Amsterdam móet nu eenmaal schoner worden, anders krijgen ze op hun donder van Europa dat zware eisen stelt aan de luchtkwaliteit.

De milieuvriendelijke parkeervergunning hoort bij het masterplan Voorrang voor een Schone Stad dat de luchtwaliteit van de stad aanzienlijk moet verbeteren. Een ander belangrijk plan uit het programma is dus het weren van oude, vervuilende personenauto’s uit de binnenstad, dat dit jaar in ieder geval nog niet van de grond komt.

Lees ook:Amsterdam over op elektrisch vervoer
Lees ook:Oude, vieze barrels duizend euro waard op de sloop
Lees ook:In Amsterdam begint duurzame energie ergens op te lijken
Lees ook:Amsterdam slingert vuile truck op de bon
Lees ook:Dikke streep door invoering milieuzones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.